Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 11 mars 2018

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson sön, mars 11, 2018 23:28:54

När lusten faller på och om det finns några intressanta ärenden brukar jag gå på fullmäktige i Askersund och lyssna. Och jag behöver inte trängas med andra åhörare. Är ofta ganska ensam. Efter 30 år som journalist och bevakning av politiken i Askersund är det förmodligen en yrkesskada. Det är ganska skönt att bara sitta och lyssna utan att tänka på vad som ska stå i tidningen dagen efter. Slippa anteckna för att sedan bara kolla i tidningen och på webben vad som skrivits. Och vilket som var det viktigaste. Skulle jag ha gjort samma bedömning…

Vid senaste fullmäktige handlade stora delar av ärendelistan förvånande nog om avsägningar trots att det snart är val . Avgår inte politikerna själv så finns det partier i Askersund som kastar ut sina egna. I spartider som dessa kan det vara tufft att vara politiker kan jag förstå. Har också läst i tidningen att många politiker blir hotade och det är ju helt bedrövligt. Att prioritera är en svår konst och som nu ständigt pågår. När jag började skriva politik i Askersund kom ibland utspel som ingen visst om . Det var lite mera enmansshow över det hela. Som när kommunalrådet helt överraskande förklarade vid en presskonferens att det skulle byggas ett motorhotell i hamnområdet. Hade aldrig hört talas om det tidigare. Men ett hotell blev det också.

Ledaren för lokalpartiet Fria Oppositionen, redaktör Kjerrström, protesterade nästan alltid kraftigt mot avsägningar i Askersund på 70-talet. Fullmäktige måste godkänna alla avsägningar. Det var då Kjerrström satte in sin stöt. Han avslog alla uppsägningar med motivet: ” har man tagit åt sig ett uppdrag så är det inte bara att sitta och säga upp sig”. Ord och inga visor. Som tur var Kjerrström ensam om sina synpunkter. Det finns säkert många olika skäl för en uppsägning.

Det är mycket som blivit bättre i Askersunds fullmäktige på senare år. Inte minst högtalaranläggningen i nya Sjöängen. Nu hör man vad politikerna säger. Politikerna måste också gå upp i talarstolen för sina inlägg. Inte som förr där de folkvalda ibland stod och mumla inlägg ute i möteslokalen. Nivån på debatterna har också höjts. Nu handlar det om sakfrågor. Inte påhopp som var vanligt förr av lokalpartier, som att ”Rådhuset var en försörjningsinrättning för politiker”. I dag skulle ordförande Inger slagit klubban i bordet för ett sådant inlägg . Förmodligen med ett stort märke i bordet. Det som blivit sämre är publikintresset, trots bra högtalare och fin lokal.


Hur som helst blir det en spännande valhöst. Både nationellt och lokalt.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.