Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 1 juli 2018

Juli 2018Skapad av Ove Danielsson sön, juli 01, 2018 10:04:17

Kommunernas turistansvariga gör allt för locka besökare till sina orter. Och lockropen har blivit allt mer avancerade med åren. Ofta handlar det i dag om turistpaket. Besökarna vill ha allt ordnat från början, övernattning, utflyktsmål, mat och allt vad det kan vara. Det är bara att gå till sig själv. Det gäller att vara bäst på marknadsförningen, eftersom alla kommuner kör lika hårt med turistsatsningar. Men fördelen med Askersund är att småstaden redan finns där liksom närheten till Vättern och båtlivet.

Turistbroschyrerna har också förvandlats drastiskt, från små intetsägande skrifter till klatschiga färgskrifter. Turistnäringen i Askersund har nu fastnat för lockropet ” Sveriges hemligaste skärgård”. Enligt turistansvariga så är många gäster förvånade över skärgårdslandskapet. Brukar roa mej med att bläddra i äldre turistfoldrar från Askersund. De är mycket anspråkslösa tryckta i svart-vitt. Det är bara själva omslagen som fått färg. I en sådan liten katalog från 1979 fanns det välkomstrim från A till Ö som hälsar besökarna välkomna till Askersund. Ett litet udda grepp. Som exempel på bokstaven L:

Läkare kan sin sak

Botar gärna fram och bak

Y:

Yr i mössan? Värk och blekhet

Yngling, gå till apotek

Å:

Åter vi hoppas ni kommer igen

Det, vi har på kläm.

Det framgår inte vem som skrivit rimmen och det kanske är bäst så. Tror rimmen inte skulle gå hem i dag. En gång var det någon som verkligen tog i och hittade på en slogan för Askersund som löd: ”Den globala småstaden.” Den formuleringen fick politikerna äta upp många gånger. Folk tyckte ansvariga för reklamen fått storhetsvansinnen. Så fort det handlade om negativa beslut för askersundarna, var det alltid någon som undrade var den globala småstaden tog i vägen. Det gäller att inte slarva med orden som Alf Henriksson skrev i en dikt.

.

Ett alternativ som jag funderat över lite på skämt nu när Askersund firar 375 år, skulle vara skyltar ute vid stora vägen med texten” Askersund fyller 375 år -tuta”. Sådana skyltar brukar sitta uppe när folk fyller år och varför då inte testa också med en plats. Någon kanske blir nyfiken på vad det handlar om och tittar in. Men det är klart det skulle bli ett himla tutande.

Själv blev jag lockad av ett boende i Hammenhög med namnet ”Kattahuset” för en del år sedan. Hemmavid har vi vår katt Alice och tyckte det skulle vara trevligt att hedra henne med några övernatttningar i ett hus med det namnet. Ett bra ställe med en spartansk frukost. Jag var nu inte ute på semester bara för äta frukost, men konstaterar att ett bra namn på övernattningsstället ändå kan locka.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.