Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 11 februari 2019

Februari 2019Skapad av Ove Danielsson tis, februari 12, 2019 08:43:46

De nya kioskerna i Askersunds hamnområde diskuterades flitigt under en period. Nu har de sex kioskerna stått en sommar och med facit i hand blev det riktigt bra. Tycker i alla fall jag. Men jag tänker berätta om när det var riktigt bråk om en kiosk som stod på torget. Diskussionerna om hamnkioskerna var som en ljum sommarvind mot stormvindarna på 50-talet. För att få ordning på det hela tillsattes till och med en torgkioskskommitté.

Korva-Kalle Jansson. Bild från Leif Linus bildsamling

I början på 50-talet var kioskfrågan på torget en verklighet potatis i Askersund. Ärendet gick som en följetong i stadsfullmäktige. Och i tidningarna. ”Förargelsens hus” blev en benämning på korvkioskbråket. Det fanns förfrågningar från ” Korva-Kalle” Jansson om att få placera en kiosk i torgparken, men det var väl magstarkt tyckte de styrande. En korvkiosk i gamla fina torkparken. Det fick räcka med den telefonkiosk som redan fanns där

”Korva-Kalle” Jansson var en verklig innovatör när det gällde korvförsäljningen på Askersunds torg under 50-talet. Det var han som förde in grillkorven till sin korvkiosk. Tidigare hade det bara funnits kokt korv att köpa, men Kalle som var en framsynt man med lite nya affärsidéer köpte in en bordsgrill. Helt plötsligt kunde askersundarna välja mellan kokt och grillad korv. Och inte nog med det. Det gick också att få ketchup på korven, något som var helt nytt i torgkiosken. Något helt enastående tyckte många som var unga på den tiden. Själv äter jag inte ketchup. Fick aldrig lära mej det som barn. Vet inte ens om det fanns ketchup att köpa på den tiden? Det var mest ungdomar som köpte korv. Kiosken på torget blev lite av en samlingspunkt. Senare kom också pulvermoset och då var lyckan nästan fulländad för alla hungriga ungdomar.

Det skulle räcka med en kiosk, som två korvförsäljare fick dela på. Kommunen skulle bygga kiosken och sedan arrendera ut den till två försäljare. De styrande i staden kom fram till ett av de märkligaste beslutet som fattas i Askersund genom tiderna. De båda skulle byta lager var 14:e dag! Två veckor korv och sedan två veckor godis. Det gjordes också en lottdragning om vem som skulle sälja vad till att börja med.

Själv var jag i högsta grad inblandad i lagerbytena. Kalle som var lite handikappad bad mej alltid om hjälp att flytta ut sitt lager i kiosken och sedan flytta tillbaka allt igen när det var dags för byte.

Kiosken på torget mot Sundsbrogatan saknade underhåll och plockades så småningom bort  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.