Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Stöökagatan

Maj 2010Skapad av Ove Danielsson tis, maj 18, 2010 23:08:17

Förr i tiden var det ganska vanligt att döpa gator efter personer som gjort sig kända på ett eller annat sätt. Med det förkommer allt sälla nu för tiden att kommuner hedrar kända personer med ett gatunamn. Senast det hände i Askersund var när konstnärerna Folke Dahlberg och Börje Sandelin hedrades med gator ute på Hagaområdet. IFK Askersunds förre ordförande Torsten Carlsson, fick också en gata döpt efter sig på en plats som ligger intill gamla idrottsplatsen. Frågan är ändå om inte Bandyvägen var ett bättre namn. Det var ju den sporten som satte Askersunds kommun på kartan över hela Sverige en gång i tiden.

Det kanske är tur personnamnen i stort försvunnit ur gatubilden, om det nu är så mycket bättre med växtnamn och fågelnamn på gator? Och det finns många sådana i Askersund. Jag som är dålig både på växter och fåglar har lite svårt att få till det när folk frågar efter en sådan gata. Jag brukar fråga vilken personer de letar efter. Det brukar gå bättre. Men det är klart att det vore ju inte så mycket bättre , med namn som Danielssons gata, Larssons väg, Lundströms rondell, Eliassons backe eller Engdals båtgata. När jag tänker efter kanske det ändå inte är så dumt med några vanliga namn, men det behöver precis inte vara de jag nämnt.….

När det gäller kvinnor är det tunnsått med namn. Drottning Kristinas väg är ett undantag. Stadskyrkan har också fått ett kvinnonamn, Sofia Magdalena kyrka. Namnet var ett tack för att drottningen med samma namn skänkte pengar till kyrkbygget. Noterbart är att det ”bara” är två drottningar som hedrats sina namn. Lite märkligt. Fanns det inga ”vanliga” kvinnor att hämta gatunamn ifrån? Som exempelvis ”Irma Svenssons gata”.

Ni behöver inte vara rädda, jag har inte glömt Stöökagatan, som drar fram mitt i stan förbi Torgparken och Rådhuset. Gatan har fått namnet efter handelsfamilj. Men det jag tycker är lite knepigt är att Stööks affär låg utmed Storgatan. Men det går förstås inte att döpa, om en stor gata. Den här gången visar jag ett antal bilder just från Stöökagatan, med hjälp av Leif Linus Larssons stora arkiv.

Är det någon som har gamla bilder så hör av er till Leif eller mej, så ska vi se till att bilderna kommer till användning på ett eller annat vis. För gamla Askersundsbilder är populära.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt. Kanske det har hänt några trevliga saker på Stöökagatan..

  • Kommentarer(1)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Anders Engdahl ons, maj 19, 2010 11:49:31

Hualigen för Engdahls Båtgata......

Nedan har väl inte direkt med Stöökagatan att göra, mer än att "Vulkarn" hade sin Verkstad där.

Börje Sandelinsväg är dock äldre än Haga området. När jag var barn och for runt uppe i stadsparken hos "Lillen", "Vulkar'n" och "Rune'e" Fanns det en emaljerad skylt nedanför "gamla" Kaffestugan som numera är Skolmuseum. På den skylten stod det Börje Sandelinsväg eller var det stig??? Skylten satt i alla fall i ett buskage precis där stigen svänger mot "nya" kaffestugan ifall man kommer från Stadsparksvägen. Om den finns bevarad vet jag inte. Den sitter i alla fall inte kvar vad jag vet.

Härliga bilder och story som alltid.

//

Anders


Ps "Vulkarn kallade mig alltid för "Bjässen" liten och tanig som man var. Kanske det inte heller är ett så lämpligt namn "Bjässensväg". ds