Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Storgatan

Maj 2010Skapad av Ove Danielsson fre, maj 21, 2010 23:51:23

Storgatan 1903

Stööks affär vid Storgatan tidigt 1900-tal, där BE-Ge:s finns i dag

”Vi ämnar oss ta en liten titt på sommaren genom bilfönstret. Det är tidig på morgonen en junidag –vår första semesterdag. Nu äntligen kommer hon! Jag ser henne i en spegel i ena bilhjulets stora nickelnav. Förseningen får sin förklaring. Hon debuterar i en ny dräkt i lysande marinblått, och en så kallad tamburinhatt, likaledes ny för dagen, befinner sig i glid ned mot hennes högra axel. Om ett par sekunder trampar en elegant sko av ljusgrått ödleskinn på bilens fotbräda, och jag trycker en en liten hand, i vilket blodet slår som varma böljor. All väntan är glömd.”

Så romantiskt skrev redaktör Joel Haugard i sin lilla bok ”Promenad i liten stad ” som kom ut i början på 40-talet. Tyvärr blev det ingen lyckad biltur. Och tur kanske var det. Bilen startade inte och istället fick de romantiska paret ta sig en liten promenad i Askersund. Hade bilen startat hade det inte blivit någon promenad och troligen inte heller någon bok. Fortfarande ordnar turistnäringen promenader i Askersund med utgångspunkt ifrån Haugards lilla fina bok som på omslaget bär en teckning av konstnären är särlingen Folke Dahlberg.

Huset låg mitt emot Pingstkyrkan och flyttades till Hembygdsgården. Där det sedan kom att kallas för Klockargården.

Långholmen till vänster. Det var lite Söderkåkar över innergården på den byggnaden. Under en period hade Skräddar-Hjalmar sitt skrädderi där.

I dag finns Sjöbodarna där.

Konsum hade butik vid Storgatan där Åhlins finns i dag

Med hjälp av vännen Leif Linus Larsson stora bildsamling har jag också i bloggen tagit upp promenaderna med hjälp av äldre bilder. Det är inte full så romantiskt som i Haugards bok, utan Leif och jag går mera rakt på sak med bilder. Men lite nostalgisk romantik är det i alla fall. Tycker vi. Och vad jag förstår många andra också. Något som vi tycker är trevligt. Och är det några som ligger och trycker på gamla bilder så här av er. Tidigare har vi avverkat ett antal gator i centrala staden. Och nu har turen kommit till Storgatan. En vän av ordning kanske tycker att jag skulle ha börjat med Storgatan, men jag är inte så ordningsam.

Leif Linus Larsson har som vanligt hjälpt till med bilder ur sin stora bildsamling. Och han tar gärna emot fler bilderom det skulle vara så.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var mycket trevligt. Kanske någon har egna minnen när det gäller just Storgatan…

  • Kommentarer(4)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av g3gh lör, juli 03, 2010 11:13:23

Kunsum hade affär där Åhlins ligger i dag. Det gamla huset är rivet och har ersatts med en plåthall. Det gjordes redan inan Konsum flytade till sin nuvarande plats ute vid gamla idrotsplatsen

Skapad av Roljo lör, juli 03, 2010 10:29:22

Det gäller Kooperativa på Storgatan som jag minns,men var fanns den tidigare.Jag tycker mig minnas att det var en lite trång affär men jag vet inte var, Kan du hjälpa mig? Tack för trevlig blogg och bilder. Leif Linus har hjäpt mig också med en hel del bilder. Vi kom ju fram till att vi är släkt, tack vare bildefterfrågan från min sida.

Skapad av Ove lör, maj 22, 2010 10:03:39

Önskar också er en trevlig Pingst där borta på ert fina ställe i skogskanten.

Ove

Skapad av Kerstin lör, maj 22, 2010 09:01:43

Vill bara säga TACK för alla bilder/minnen och
GLAD PINGST!