Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Närlunda-Lustenrust

Juli 2010Skapad av Ove Danielsson fre, juli 16, 2010 17:54:25

En bild från 1947. Huset längst ut till höger är Ladan. Bakom husen på bilden har bostadsområdena Närlunda och Lustenrust växt upp.

Närlunda -Korea

Jordbruksområdena Lustenrust och Närlunda i Askersund har på 40 år förvandlats till två stora villaområden. Stig Roos, Nisse Alexandersson, och vilka det nu var som brukade jorden kunde nog inte drömma om dagens villautvecklingen på den bördiga jorden. Men stan köpte in jordarna och började sälja tomter till villabebyggelse. Och det skedde helt utan proteser. Med facit i hand kan man väl konstatera att det var ett riktigt beslut för att kunna utveckla kommunen. Det gjordes ett försöka med villabebyggelse ute på Askersunds by, men efter kraftiga protester från lantbrukare i området hamnade förslaget i papperskorgen.

Kommunen är ägare till ytterligare ett ganska stort markområde i slutningen ner mot Gårdsjön strax norr om Lustenrust. För mej och många andra är det en gåta att man inte gått vidare där med bebyggelse av olika slag. Istället har kommunen lagt alla resurser och tjänstemännens kraft för att utveckla Edöområdet. Varför inte båda? Tomterna på Edö vid Vättern är dyra och kanske inte en realistisk möjlighet för många. Vid Gårdsjön där vägar och vatten redan finns i närheten borde ha blivit mycket billigare villatomter. Det kanske hade varit bra om det funnits valmöjligheter, allt efter storleken på plånboken. Något som passat alla. Och en tomten vid Gårdsjön är inte det sämsta. Jag är själv uppväxt vid sjön. Och där har till och med spelats viktiga bandymatcher.

Vid Gårdsjön äger kommunen mark som vore lämplig för villabebyggelse. Men politikerna har inte satsat på det området.

Viktiga bandymatcher har spelats på Gårdsjön i kanten av Lustenrustområdet. Här en match mellan IFK och Waggeryd, som hemmalaget vann. På bilden Hasse Bergsten och Garvis Gustavsson. Segern ledde till allsvenskt spel.

IFK Askersund hade en gång i tiden sin idrottsplats i närheten av Väderkvarnsbacken

IFK:s fotbollslag på Närlundavallen

Men jag är inte någon politiker, så jag vet nog inte riktigt hur det ska vara. Får nöja mej med att rösta på dom som vet. Jag och Leif Linus Larsson vill bara med hjälp av bilder och lite text upplysa om vad som förekommit i områdena Närlunda och Lustenrust. Vi både bor strax intill varandra på Närlundaområdet och har gjort det sedan i slutet av 60-talet och början på 70-talet.

Något av det största som hänt är den stora ungdomsturneringen i tennis på Närlundaområdet som Leif ”Linus” ordnade under många år. Det vimlade av ungar som ville vara med. Och det kom ynglingar även från andra bostadsområden. ”Linus” hade också skaffat fram priser i massor med lite hjälp av några andra föräldrar. Man kan säga att det var sommarens höjdpunkt för ungarna i området. Turneringen väckte också stor uppmärksamhet på distriktsnivå. Till att börja med var det bara säckar som nät, men efter något år dök dåvarande landslagstränaren Thomas Eklund upp i området för att lämna över ett ”riktigt” nät till allas stora lycka. ”Linus” såg också till att en isbana spolades upp i området. I dag finns det ingen liknande eldsjäl i området. Det skall väl också sägas att det här vara före datorernas intåg bland ungdomarna.

Närlunda Open i tennis

Roger Adolfsson och Leif Linus Larsson

Närlunda -Lundby i fotboll i miten på 70-talet

Sven Sandberg Lustenrust

Far och son Johansson hjölps åt att bygga på Närlunda i slutet på 60-talet

Tovio Björn bygger sit hus på Närlunda.

Åke Karlsson bodde på Lustenrust

Helga Andersson i mitten bodde i kanten av Lustenrust. Här i sällskap med bokbindare Holm

Gunnar Karlsson i Gustavslund och Håkan Holman

Eveborgarn och Närlundabon Stig Roos, utanför fiskaffären i Askersund,

Bäckatorp norr om Lustenrust

Malmkvist i Bäckatorp på väg hem med sin cykel.

Närlundabon Nisse Alexandersson vid isdösen i Askersunds hamn. Till höger Julius Andersson som bodde i kanten av Lustenrust.

Taxichaufför Rune Skagerlund bodde på Lustenrust en gång i tiden. Här i sällskap med kollegan Gunar Friman.

Annars tuffar det på i de båda villaområdena som alla andra liknande områden. Några säljer sina hus och nya flyttar in. Mer dramatiskt än så är det inte. Om det inte dyker upp en älg som i vintras.

Adressen till min hemsida är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.

  • Kommentarer(6)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Per sön, mars 13, 2011 18:57:34

Hej Ove. Kul och bra sida! jag hittade den när jag skulle kolla varför lusten rust heter som det gör? Kanske du vet?

Skulle vara kul att återuppta Närlunda Open eller ha Brännbollsturnering lr fotoll?

på något sett vore det nog bra om vi kunde komma från våra datorer o komma ut o njuta av fina Askersund och varandras sällskap.

Gamla som unga./ Om det finns någon mer som på allvar är intresserad att arrangera något så hör av Er till mej. Per på bofinksgatan.

Skapad av Anders Malmqvist fre, augusti 06, 2010 10:23:09

Hej Ove!

Ser till min glädje att min pappa finns med på bild, när Du skriver om "Lustenrustområdet". Men det är en sak som blivit fel i undertexten till bilden av "Gunnar i Gustavslund" och Håkan Holman. Gunnar hette Karlsson i efternamn och inget annat och han bodde i Gustavslund tillsammans med sin syster Hanna. Gunnar rökte "Robin Hood" och som han var sparsam delade han alltid cigaretten i två delar och varje del rökte han till sista millimetern. Gunnar odlade och sålde även potatis och ofta såg man honom komma cyklande med 25 kg potatis på pakethållaren till någon kund inne i Askersund.

Med hälsningar!

Anders Malmqvist, Floragatan 14, 69632 Askersund

Skapad av fredrik lör, juli 17, 2010 18:42:33

Hej Ove!!

Jag är inne på din blogg minst en gång om dagen.

Skapad av Ove lör, juli 17, 2010 14:37:34

Roligt att du läser bloggen Fredrik. Och visst var Närlunda Open en trevlig tävling

Skapad av fredrik skagerlund lör, juli 17, 2010 14:12:07

De här var kul att se!!!! Och farfar var med på en bild. Jag kommer ihåg Närlunda open, de var årets stora händelse för oss ungar.

Skapad av Kerstin lör, juli 17, 2010 08:41:51

Idel, ädel, kända personer!
Åke Karlsson var ägare till Vätterbo kennel och min chef på Systembolaget under -60 talet! Gunnar Friman är min kära svåger!
Tack för en trevlig bloggpromenad, ha en skön dag!