Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersund fick ingen "skyskrapa"

Februari 2011Skapad av Ove Danielsson sön, februari 20, 2011 10:42:01

På den här flygbilden är Florahallstomten obebyggd.

Affärshuset med lägenheter på plats.

Askersund var mycket nära att få sin första ”skyskrapa” i mitten på 50-talet. Det handlade om ett åttavåningshus och Askersund kan man väl ändå kalla det för en ”skyskrapa”. Huset skulle placeras där ICA-jouren finns i dag, i korsningen Floragatan-Gårdsjögatan. Det skulle minsann bli Askersunds första bostadshus med hiss. Just hissen blev också ett problem för stadsarkitekt Fredriksson. Han menade att hissar och barn inte hörde ihop. Med anledning av det skulle det bara bli smålägenheter som inte var anpassade för barnfamiljer. En lite udda inställning kan man tycka.

I ”skrapans” bottenvåning skulle det bli affärslokaler och konditori för att nu nämna något. Det fanns stora planer. Med facit i handen kan alla se i dag vad det blev av det högtflygande planerna. Det blev en affärslokal i ett normalthögt hyreshus. Kommunen ägde marken där höghuset skulle uppföras. Marken annonserades ut i lokaltidningen , Askersund-Tidning. Två intressenter anmälde sig innan tiden för svaren hade gått ut, det var HSB och Konsumtionsföreningen. Det märkliga var att ingen av dessa blev köpare, utan marken såldes till Hakonbolaget och byggherren Anders Diös.

Försäljningen gick dock inte helt smärtfritt. Det hela fick avgöras i stadsfullmäktige. Med röstsiffrorna 15-12, till Hakonbolagets fördel. Motståndarna ville inte ens ta upp Hakonbolagets ansökan om köp, eftersom anbudet kommit in för sent. Drätselkammarens ordförande Matteus Berglund, hade lärt sig bortförklaringarnas svåra konst på högre nivåer. Han var också riksdagsman. Berglund förklarade vid beslutet att Hakonbolaget hade hört sig för om tomten flera år tidigare. Att sedan annonsen gick bolaget förbi berodde helt enkelt att annonsen enbart fanns i den lilla lokala tidningen som i stort sett inte lästes mer än av de som bodde i Askersund. Ett annat starkt skäl till försäljningen just till Hakonbolaget var att de flesta affärsmän i staden redan var anslutna till bolaget. Berglund hävdade också att det inte fanns någon villkorad sluttid i tidningsannonsen. Så det så…

Precis som alltid, har det gått att styra kommunala beslut på ett visst sätt efter ideologier och kontakter. Och då får också demokrati stryka på foten för att komma fram till beslut. Så var det förf och så är det nu. Och i det fall som jag berättar om blev det ändå 15-12…..

Tomten fortfarande öde.

Pensionärssamling för resanutanför Florahallen (ICA-jouren)

Hur som helst fick inte Askersund någon ”skyskrapa”. Men huset som byggdes på tomten får duga gott. Det blev en affärslokal som tänkt från början. Och det var väl ändå det viktigaste.

Som vanligt har Linus Larsson hjälpt till med en del bilder.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(3)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Per Eriksson mån, februari 21, 2011 22:54:38

Jag tycker det är intressant att ta del av planerna av hur staden utvecklats under årens lopp. Visst kan man tycka att både dåtidens och nutidens politiker inte alltid upprätthåller demokratins spelregler. Jag avstår att bedöma om det är någon skillnad på dagens och gårdagens politiker. Det som är roligt är att se vad som blir av de planer man en gång satt på pränt. Eftersom planerna oftast görs flera år innan det blir byggantion är det inte ovanligt att resultatet inte alltid blir som man tänkt sig från första början. Det ser vi i detta exempel, och vi ser det i andra mer moderna exempel. Därvidlag verkar det inte ha bllinågon skillnad...

Skapad av Tommy C mån, februari 21, 2011 12:53:38

Demokrati vad är det??????

Helt rätt Ove! Demokrati finns inte när beslutsfattarna vill åt ett visst håll. Många gånger undrar jag hur tankarna går i dessa märkliga hjärnor. Varför alla dessa debatter till ingen nytta?

Skapad av Anders Engdahl sön, februari 20, 2011 12:34:31

Heter inte huset Handelsmannen, eller är jag helt ute och cyklar?

Namn på hus som väl håller på att falla i glömska.... Skärgår´n, Gråbo, Kärrströmska mfl....Bara några som poppar upp men jag skäms lite över att jag inte exakt kan säga vilken som ligger var.