Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tyst moped

Juli 2009Skapad av Ove Danielsson fre, juli 17, 2009 22:57:29

Harald forsar fram på sin ljudlösa moped.

Mopeden är batteridriven.

Utan att låta gnällig så tycker jag att mopedisterna i Askersund kör alldeles för fort över gång-och cykelvägar i bostadsområden där det finns barn. Man får vara rädd varje gång det kommer en mopedist i hög fart och korsar vägarna att det inte ska hända en tragisk olycka. Och så vore det heller inte så dumt med ljudlösa mopeder, eller åtminstone moppar med ”vanligt” ljud som inte behöver växlas var femte meter. Kanske jag blivit för gammal….

Men problemet med mopeder som inte låter löste Harald Pettersson i Stadskvarn strax norr om Askersund redan 1994. Han konstruerade då en helt ljudlös moped ihop med en kompis . Moppen drivs med batteri. Laddningen räcker ungefär i fyra mil. Själv tyckte jag det var lite konstigt när jag såg moppen första gången. Harald kom susande på sitt fordon helt ljudlöst för att hämta morgontidningen –eller rabblan som Harlad säger-i den eghändigt tillverkade postlådan ett bit från huset.

Harald i Stadskvarn älskar att skruva, bygga om och konstruera nya tekniska apparater. För det mesta ägnar han sig åt lite större maskiner. Mopeder är i minsta laget. En gång i tiden var Harald brobyggare. Han har själv varit ansvarig för tio olika brobyggen i Norland, då han hade en egen firma i branschen. Harald var också med vid ett otal ombyggnader av glasugnarna vid Hammars glasbruk. Han byggde en lyftkran som passade just vid Hammars glasbruk. Kranen har han kvar ännu och varit till stor nytta för honom i olika projekt.

När gamla systembolagets lager revs i Askersund på 80-talet, tog Harald hand om jobbet. Tror om ni vill, men den gamla lagerbyggnaden finns upplockat i skogen bakom Haralds hus. I dag används det gamla lagret till verkstad. Det var inte många som trodde att Harald skulle få användning av de stora betongblocken från systemet. Kullen där verkstaden ligger har Harald döpt om till ”Golanhöjden”.

För ett antal år sedan byggde Harald en röd liten stuga som han tänkte placera på en kära. Enligt planerna skulle det bli ett rullande semesterhus att bo i. Tyvärr gick inte planerna i lås. Sjukdomar i familjen satte hinder i vägen för den rullande semsterdrömmen. När det gäller tekniska prylar och motorer är inget främmande för Harald i Stadskvarn. ” Men så gick jag också ett extraår i Läggesta allmänna läroverk (Läggesta skola). Jag lärde mej mycket på det extraåret” berättade Harald skämtsamt för mej en gång.

Det senaste stora projektet Harald genomfört är att en pool på berget strax intill huset. Det är ett imponerande bygge. Bassängen är cirka 15 meter lång! Harald har sprängt jobbat och slitit. Men nu är det mesta på plats. Och bada i bassängen har han också hunnit med . Det kan väl nämnas att Harald har hunnit bli en bra bit över 80…

PS! Kommentera gärna. Kul att veta om någon läser hemsidan och bloggen...

  • Kommentarer(4)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Ove lör, november 09, 2013 19:20:57

Harald och jag har haft mycket trevligt tillsammans. Besökte honom ibland. Kan du inte ta en bild av rulltorn med Harald och sända till mej. ove.d@telia.com. Hälsa Harald.

Skapad av Jenny eriksson lör, november 09, 2013 17:31:41

Harald är min farmors man.. Tyvärr så gick min älskade farmor bort för några år sedan men Harald träffar jag fortfarande då han bor i Lindesberg. Han har bland annat byggt en rullator med ståbräda så att man kan sparka sig framåt :) kul att läsa... Hälsning Jenny Eriksson

Skapad av Jenny eriksson lör, november 09, 2013 17:30:57

Harald är min farmors man.. Tyvärr så gick min älskade farmor bort för några år sedan men Harald träffar jag fortfarande då han bor i Lindesberg. Han har bland annat byggt en rullator med ståbräda så att man kan sparka sig framåt :) kul att läsa... Hälsning Jenny Eriksson

Skapad av Cecilia L mån, juli 20, 2009 16:32:14

Det är roligt när du uppmärksammar såna där personer, såna som liksom aldrig ger sig. "krutgubbar" eller gummor kanske man kan kalla dem. En sån vill jag bli.