Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

"Kalle-Bock" Pettersson (Gustafsson)

Juni 2011Skapad av Ove Danielsson fre, juni 17, 2011 17:57:51

Under mina år som journalist träffade jag många udda figurer och original som har berikat mitt liv. Ofta hade dessa personer en livshistoria som gick in i hjärteroten. Andra var mer humoristiska och verkliga tänkare. Och en del hade otur när de tänkte, om man säger så….

En av figurerna som jag träffade ibland var ”Kalle Bock” Pettersson. Han kom trampande på sin cykel från Bocksjön i Tivedskogarna . På fötterna hade han stövlar med och avklippta skaft och på huvudet en gammal mössa från Lantmännnen. Och på pakethållaren hade han en låda. Där låg en falukorv som han då och då tog sig en tugga av. Lådan fyllde han på hos någon handlare.

När han kom till stan efter den långa cykelfärden besökte han alltid Hammarströms Konditori för en kopp kaffe. Själv sa han till mej att han åkte till stan för att tippa. Och han fick alltid många rätt. Men det märktes inte så mycket på hans sätt att leva. Han bodde med sin morbror Herman i ett fallfärdigt ruckel vid Bocksjön. På ålderns höst flyttade han in i en lägenhet i Askersund. Men det var inget boende som imponerade på honom. Huset hemma vid Boksjön var minst lika bra. Om inte bättre. Men det är klart at det var lite skönt med värmen på vintern. Och det var heller så dumt att hemtjänsten kom med färdiglagad mat varje dag

Kalle på stan

Stora Bergsgatan på 50-talet. Till höger Kalles specialfik, Hammarströms konditori

Något av det märkligaste med ”Kalle-Bock” Pettersson var att inte hette Pettersson i efternamn. För en tid sedan hade Föreningen Gamla Askersund en föreläsning om udda figurer i stan. Bengt Willén hade plockat fram fakta om varje person. När han kom till Kalle så visade det sig att han enligt kyrkboken var inskriven som Karl Gustaf Gustafsson , född i Bocksjötorpet 1916 och död i Askersund 1994. Alla kallade honom Pettersson. Jag skrev det i tidningen många gånger och han protesterade aldrig. Kanske tyckte han Pettersson var finare Gustavsson…

Vad jag vet hade Kalle inget fast jobb . Han hjälpte till att lassa massavedsbåtar i Askersunds hamn när någon kallade på honom. Han jobbade också mycket i skogen och slet med stocksågen för att få ner timret. Ibland hjälpte han också till att spola is på idrottsparken i Askersund. Minns inte det själv, men han berättade det en gång.

Kalle var en renlevnadsman, med ett stort intresse för skidåkning och Hemvärnet. Han fick en rad medaljer genom åren i Hemvärnet. Något som han var väldigt stolt över. Kalle var med i Hemvärnet i 40 år. Skidåkningen var hans stora passion. Han nådde dock aldrig upp till någon toppnivå. Alla kan ju inte vara bäst. Kalles problem när det gällde skidåkningen var att han startade i ett tempo och höll det loppen igenom. Men tempot var för lågt. Han tog också gärna ganska långa vilopauser vid matkontrollerna. Det bidrog till att det aldrig blev några framskjutna placeringar.Han var också lite rädd för svåra utförslöpor som i Tivedslopet vid Väderkvarnsbacken. Där upmande IFK-ledarna att han skulle staka istället för att bromsa. Men sådan lyssnade aldrig Kalle på. Han körde i sitt tempo. Frågade honom några gånger vad han vallade skidorna med för valla, men det avslöjade han aldrig. Det var ett hemligt recept.

Kalle läste tidningen mycket noga. Han kom ofta in till redaktion och ville ha tillägg på artiklar jag skrivit. Lika ofta vill han en till stycken skulle tas bort. Han var en engagerad läsare med hög moral. Lättaklädda damer och raljerande texter tyckte han inte om. Det skulle vara ordning och reda. Inget slafs och hafs. Något som han lärt sig av sin mor hemma i Bocksjötorpet. När han var ung bodde han själv med sin mor i stugan. De hade en ko och kalv. Stugan hade hans morfar byggt. När modern gick bort så kunde inte Kalle ha djuren kvar. Han var tvungen ut och tjäna ihop till sin försörjning. Alla stora skidåkare på den tiden jobbade i skogen. Det hade Kalle läst om och det var något han började praktisera själv.

Från Kalles prissamling.

Bild: Per Öberg

Bild: Roland Johansson. Kalle siter längst fram till höger.

När Kalle flyttade in till stan försökte han behålla det gamla och leva som han alltid gjort. Någon TV skaffade han sig aldrig. En batteridriven väckarklocka var det modernaste som fanns hos honom. Han lyssnade på radion, även om han tyckte att det fanns mycket konstig musik i den.

Men som nämts -han hette Gustafsson i efternamn och inget annat.

Leif Linus Larsson och Anders Foglander har hjälpt till med bilder. Och någon har jag haft själv.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(11)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Ove tor, november 01, 2018 09:23:06

Ska kolla med vännen Leif Linus om han har någon bild

Skapad av Mickael ons, oktober 31, 2018 23:33:04

Finns de bilder på stugan vid bocksjön?

Skapad av Ove tor, juli 07, 2011 14:02:11

Visst är jag intresserad av bilden Roland. Det kanske går at ta den med E-post: ove.d@telia.com.

Vad jag hört tog Kalle ofta cykelvägen över Kockamyre och Grönlind in till Askersund.Men du vet säkert mer om det.

Hälsningar Ove

Skapad av Roland Johansson tor, juli 07, 2011 13:35:08

Jag kommer ihåg Kalle Bock från min barndom . Han var ofta med vid olika tillställningar vid Grönlid som var fackets stuga. Och när det 1986 ordnades en stor träff där för oss som hade växt upp i trakten, så var även Kalle Bock närvarande. jag tog ett foto på nästan alla närvarande om du är intresserad.

Skapad av ove tis, juni 21, 2011 12:08:28

Ja så är det naturligtvis.

Hälsnigar Ove

Skapad av Inger tis, juni 21, 2011 11:12:30

Vet du va, Ove, jag tror att det kan finnas två (2) Bocksjön! Den jag menar ligger nära Stenkällegården i Karlsborgs kommun.

Skapad av ove mån, juni 20, 2011 17:14:47

Jag frågade Áskersundkännaren Bengt Willen, om Kalle. Och han svarade mej enligt nedan:


Hej Ove!
I kyrkboken heter han faktiskt: Karl Gustaf Gustafsson född i Bocksjötorpet 1916-02-26 och avled på Loggatan 5, 1994-10-13.
Hälsningar
Bengt

Skapad av Inger mån, juni 20, 2011 15:28:55

Jag tror säkert att Kalle Bock var en kändis i Askersund, men definitivt inte i Bocksjötrakten. Var han verkligen därifrån? Mina föräldrar, f 1909 och 1918, talade aldrig om någon Kalle Bock de heller.

Skapad av Ove mån, juni 20, 2011 12:07:44

Hej! Så olika det kan vara. Har träffat massor av folk som läst bloggen och har minnen av Kalle-Bock. Men alla kan inte känna alla. Han flyttade in till stan på äldre dagar.Hälsningar Ove

Skapad av Inger mån, juni 20, 2011 11:30:31

Även fast jag är född och uppvuxen i Bocksjötrakten hörde jag aldrig talas om någon Kalle Bock! Känner heller inte igen honom på bilden.

Skapad av Kerstin sön, juni 19, 2011 11:07:59

Kalle Bock, visst minns jag honom!
Hörde till stadsbilden!
Roligt att läsa om honom och se alla fina bilder!
Bravo!