Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Olle Wijkström minns sin ungdoms Askersund

December 2011Skapad av Ove Danielsson mån, december 26, 2011 15:33:16

Askersund och livet i småstaden har hamnat i ett antal böcker under årens lopp. Många har handlat om fakta , men inte så mycket om personer. Och deras liv i Askersund. Själv försöker jag i min blogg att hitta något lite bakom fasaderna, även om det kan vara knepigt ibland.

En av de trevligaste och roligaste böcker jag läst om Askersund är Olle Wijkströms ”Och fort gick det”. Boken handlar inte bara om Askersund, men det finns en del i den om Olles ”bondgrabbsår” på Bro gård strax väster om stan. Den som inte har läst den och är intresserad av livet i Askersund för ett antal år sedan bör snarast skaffa boken. Eller låna den på biblioteket.

Olle har haft ett mycket innehållsrikt liv. Själv skriver han att bondgrabben från Askersund har haft tur. Många år levde han i tre kontinenter, Europa, Afrika, och Amerika. Han arbetade i betydelsefulla företag och hade ledande befattningar. Under de åren kom han i kontakt med presidenter, industriledare och allsköns personligheter. Men uppväxtåren i Askersund minns han med glädje.

Har haft kontakt med i Olle i Stockholm och fått löfte om att hämta några kapitel ur hans bok till min blogg. Men det är bara en liten del. Beviset på att jag får använda lite ur ”Och fort gick det”, kan ni se nedan i vår brevväxling.

”Tack för ditt julkort.

med vänliga rader Jag har ingenting emot om du använder någonting i din blogg-

God Jul och hälsa Askersund.

Olle ”.

Nedan ett kapitel i boken:

Bokhandlare Josua Larsson. I gänget över återfinns en del övriga personer som Olle Wijkström skrivit om. Anton Frendel, statsfiskal Löndborg, borgmästare Bretzner och konstnär Börje Sandelin.

Det har blivit en del bloggar sedan jag började skriva lite på skoj efter det jag lämnat tidningen. Glädjande nog finns det också en del läsare. Men det finns ett problem. Några hör av sig om bloggar som de vet finns men som tar mycket lång tid att hitta. Bloggläsare har därför bett mej ordna en sökfunktion till min blogg. Jag är ingen tekniker, så därför vädjar jag nu om hjälp från en datakunnig person. Naturligtvis mot ersättning. Det blev som en liten annons det här men det var ju också meningen. Det är bara att höra av sig till mej. Kan man inte så måste man be om hjälp.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt. Både för Olle och mej.

  • Kommentarer(5)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Ove fre, maj 24, 2013 22:47:24

Roligt att kunna hjälpa dej. Och visst är det synd att inte boken finns att köpa.

Ove

Skapad av Maria Carlsson fre, maj 24, 2013 21:53:17

Tack för tipset om denna bok, Ove! Det var mycket trevligt att få läsa om sina släktingar som levde under Bro gård!

Tänk att det fanns ett ex på vårt bibliotek i Umeå!

Synd att boken inte går att köpa.

Skapad av Ove tis, december 27, 2011 17:38:03

Tillägg: Kanske det finns någon som har ett bra förslag på hur man förvandlar en PDF-filer till Wordtexter? Då skulle man kunna redigera texten så den blir större. När man markerar och klistrar blir det mycket märkliga tecken...

Skapad av Ove tis, december 27, 2011 10:57:09

Får göra om det och försöka få upp lite störe text , hur det nu ska gå till...

Skapad av Roland Johansson tis, december 27, 2011 10:13:52

Tyvärr gick det inte att läsa texten på bokutdragen.