Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Mikael Mogren lockade storpublik

Mars 2012Skapad av Ove Danielsson fre, mars 30, 2012 11:58:11

Mikael Mogren lockade storpublik till Föreningen Gamla Askersunds årsmöte i Näckrosen. Mikael arbetar som präst och teologisk lärare. Han var med och startade föreningen som mycket ung. På årsmötet visade han och berättade om Askersundsbilder. Samma bilder som han visat vid ett föreningsmöte för 25 år sedan. En trevlig återblick.

Mikael är duktig på att berätta men så har han också vanan inne att tala inför många människor . Mycket av det som fanns på bilderna för 25 år sedan är borta. Så fort går stadsplaneringen eller vad det nu kan vara…

-Askersund var tidigare en grön stad med många träd. Så är det inte i dag. Det är bara att titta bilderna från förr och jämföra. Tycker man ska vara aktsam om träden i en stad, uppmanade Mikael.

Alice Andersson fanns på plats för att lyssna på släktingen Mikael. Alice vet det mesta om gamla Askersund. Det har Mikael haft nytta av upplyste han.

Mikaels framträdande i Näckrosen var inte bara bilder utan också en informativ och trevlig historia bakom varje bild. Det är viktigt.

Som journalist har jag haft mycket med Mikael att göra genom åren. När han gick på Sjöängskolan var han mycket inne på redaktionen och pratade. Det var under den tiden han var med och bildade Föreningen Bevara Gamla Askersund. Jo, så hette föreningen då. Ordet Bevara har fallit bort. Har alltid varit imponerad av hans kunskaper och hans vänliga framtoning.

När ha senare hade vigts till präst så kom han till Hammars kyrka varje jul för att hålla en predikan på julottan. Och han lockade mycket folk. Under många år bad jag honom lämna ett litet utdrag vad han skulle prata honom. Och det gjorde han snällt. Tror också att den ”förhandsreklamen” lockade en del folk. Och de blev inte besvikna.

Vid årsmötet var det också premiärförsäljning av föreningens femte skrift, som den här gången handlar om ”Rådhuset”. Alf Cederlind har med hjälp av Leif Linus bilder arbetet fram skriften.

Bengt Tivelius omvaldes som ordförande. Ny ersättare i styrelsen blev Johan Högberg. Kickis Eliasson gör ett efterlängtad återinträde i förening, som ledamot av valberedning. Hon satt med i styrelsen under många år som en frisk fläkt, men har hållit upp något år.

Mikael Mogren utsågs också av årsmötet till hedersordförande i Föreningen Gamla Askersund. Inte utan att han blev lite rörd av utmärkelsen. När han fick höra motiveringen, undrade han ödmjukt om det verkligen var Mikael Mogren det handlade om…

Bilderna till bloggen har Anders Foglander plåtat. Kan också nämna att filmarna Alf Fransson och Leif Linus fanns med på årsmötet för inspelning av Mikaels föredrag. För Leif Linus var det ett måste. Han sitter med i föreningens styrelse nu och ytterligare några år.

Leif Linus och Alf Fransson spelade in Mikaels föredrag. Linus bilder är mycket viktiga i Föreningen Gamla Askersunds arbete.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(3)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Kickis mån, april 02, 2012 13:02:32

Tack Ove, för de vänliga raderna! Synd jag missade Mikael, och alla andra vänner och bekanta, detta årsmöte! Men, det kommer nya tillfällen hoppas jag!

Skapad av Mikael Mogren fre, mars 30, 2012 12:45:43

Ove. Du är verkligen generös med din uppmuntran, skrivfärdighet och kunskapsbank. I dig har Joel Haugard fått en efterträdare. Vi är många som längtar efter dina ännu oskrivna texter. Tack för att du finns.

Skapad av ANNO fre, mars 30, 2012 12:43:36

Vi kan vara stolta över att ha en sådan unik människa som Mikael från trakterna.