Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Överraskande Kulturpris

Maj 2012Skapad av Ove Danielsson tor, maj 31, 2012 12:03:53

Brukar inte skriva om mej själv, men det får bli ett undantag den här gången beroende på en särskild händelse. Men jag känner mej inte särskilt bekväm måste jag erkänna.

Kultur och fritidschef Gunilla Rönnberg i Askersund ringde mej en tidig morgon för några dagar sedan, om man kan säga att strax före åtta är en tidig morgon. Hon hade ringt några gånger såg jag på nummerpresentatören. Trodde det var undran om någon gammal fråga i Askersund. Men så fel jag hade. Gunilla berättade att folk i Askersund nominerat mej till årets Kulturpris i Askersund och att jag att fått priset!

Klart jag blev både glad och överraskad. Sedan jag slutade på tidningen efter 30 år har jag roat mej med att skriva bloggar om både gammalt och nytt. Och jag har ställt upp en del andra sammanhang som handlat gamla Askersund och visning av bilder med vännen Leif Linus. Brukar också medverka i en liten annonstidning ”Askersunds-Nytt”. Men något pris har jag aldrig tänkt på. Jag har bara skrivit på. Visst har jag fått en del snälla kommentarer på bloggen, några har också önskat en bok av bloggarna med bilder från Leif Linus. Men att ge ut böcker kostar pengar. Det måste i så fall ske genom något förlag eller förening.

När jag slutade på tidningen var det en tidigare arbetskamrat, Irmeli, som uppmanade mej att fortsätta skriva. Förklarade då att jag inte hade något forum för mitt skrivande och min gamla arbetsgivare NA var säkert inte intresserade av några krönikor eller bloggar då och då från en pensionerad journalist. Hörde inte något i alla fall. Min gamla arbetskamrat förklarade då att hon skulle starta en blogg åt mej. Sagt och gjort. Själv är jag inte så bevandrad i datatekniken. Jag började skriva och lite senare ordnade grannes pojke en hemsida. Och på den vägen är det. Ser att det nästan är 17 000 besökare på sidan sedan jag började. För mej är det helt överraskande, men så klart väldigt trevligt.

Brorsan keramikern Karlherbert fick kommunens första kulturpris 1977. Då handlade det om ett stipendium som skulle sökas. Utdelning var vid Kullängsstugan och prisutdelare var Bengt Willén.

Fortsätter väl skriva så länge lusten finns och någon vill läsa. Kan väl nämna att brorsan keramikern Karlherbert fick kommunens första kulturstipendium för 35 år sedan. Tror inte det fanns något Kulturpris på den tiden. Ingen kunde väl tro att det skulle komma två kulturpristagare från den lilla röda stugan med två rum och kök, full ungar vid kanten av Gårdsjön. Det var ju idrott vi höll på med. Kom inte sedan och säg att idrott och kultur inte hör ihop. I vårat fall har det i alla fall varit så. Visst höll farsan Sven på med det mesta från teckning , spola is, slipa skridskor, bygga modeller, till att bygga små väderkvarnar och anlägga trädgårdar. Men han tänkte nog aldrig på att en del han höll på med kunde betraktas som kultur. Han tyckte om att jobba i Hembygdsgården, som han också gjorde en modell av. När folk fyllde år i trakten fick han ofta texta gratulationskorten, där sedlar skulle placeras. Naturligtvis helt ideellt. Det är i den miljön jag växt upp.

Farsan Sven höll på med det mesta. Det var i den miljön jag växte upp. Bland annat gjorde han en modell av Hembygdsgården. Vet inte var den finns i dag.

Får väl fira utmärkelsen på något sätt. Kanske med en kebabpizza från Bellas pizzeria nästgårds där jag bor? Och till det en god pilsner. Kebabpizza är väl kultur om något i dag och grabbarna på Bella är trevliga. Bara det gör att det smakar bra.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(10)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Kickis tor, juni 07, 2012 07:58:52

Grattis i efterskott! Du är verkligen värd det priset! //Kickis

Skapad av Tommy G tis, juni 05, 2012 10:30:37

Grattis Ove.

Du är värd detta vilket fantastiskt jobb du gjort .

Skapad av Näckros fre, juni 01, 2012 21:00:58

Grattis till priset Ove det är du värd. Hälsar Bäckis din gamla kollega.

Skapad av Ove tor, maj 31, 2012 22:31:08

Jag får tacka för alla fina ord. Känner mej lite omtumlad av det. Som journalist hörde det inte till vanligheterna. Särskilt när det handlade om granskning. Men visst var det många snälla människor som hörde av sig även då.

Ove

Skapad av Rune tor, maj 31, 2012 20:05:40

säger som Gert fylking äntligen!

Du har blivit nominerad tidigare, bara så du vet! Jätte grattis.

Skapad av nina tor, maj 31, 2012 20:02:52

Félicitations! Grattis! Jag är inte alls förvånad att du fick kulturpriset! Din blogg är verkligen intressant och levande och jag följer den varje dag!

Skapad av Anders.F tor, maj 31, 2012 16:14:42

Grattis det du gör är en kulturgärning för Askersund.

Skapad av per Eriksson tor, maj 31, 2012 14:50:40

Grattis Ove! Kul att just du fick priset denna gång!

Skapad av Eric Renstrand tor, maj 31, 2012 14:14:04

Ber att få gratulera Dig till Kulturpriset, Bäste "Heders-Murvel" ! Det har Du verkligen förtjänat med alla Dina suveräna blogg-inslag ! Jag läser troget Din blogg varje dag ! Vännen Eric R.

Skapad av Anders Engdahl tor, maj 31, 2012 13:58:58

Grattis Ove. Det var det bästa jag hört från Kultur och fritid på länge, och du är en välförtjänt mottagare av kulturpriset.