Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Skathöjden på Edö

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 20, 2012 09:44:31

Första etappen för villabebyggelse på Edö är ute på försäljning. Tomaterna kostar från 400 000 kronor till en bit över 1 miljon. Den första etappen handlar om Skathöjden ut mot Åmmebergsvägen. Själv har jag besökt höjden några gånger med politiker och tjänstemän. Men vid de tillfällen fick jag ingen riktigt bild över hur det kommer att se ut, men nu finns det en detaljerad karta som mäklare har gått ut med. Nu kan alla se hur det är tänkt.

Vägen fram till kartan och försäljning av tomter på Edö har minst sagt varit bergig och krokig. Naturvårdsmyndigheterna menade att en del av de planerade tomerna på etapp den etapp kommunen hade tänkt börja med stred mot strandskyddet. Djur och växtliv skulle också påverkas. Arrendatorerna av stugor på Edö protesterade också. Därför kastades de första planerna om. Det var lättare att börja på Skathöjden. När det gäller just Skathöjden fick kommunen punga ut med 300 000 kronor till arrendatorn hösten 2007, för att komma igång snabbare.

Bild från 2007

Bild från 2007 . I dag är träden i förgrunden borta. De gamla husen på Skathöjden skymtar. Bilden är från ett besök med förre kommunalrådet Trygg

När husen var tomma följde jag med dåvarande kommunalrådet Bo Trygg och kollade hur det såg ut. Minns också att han var en smula uppgiven när han talade om Naturvårdsverkets agerande i Edöfrågan. Ett besök i Stockholm hos myndigheten hade inte hjälpt

När det gäller Skathöjden så hände där en märklig olycka för drygt 60 år sedan. Det jag tänkte berätta om i den här bloggen när vi ändå är inne på platsen. Det gör jag med hjälp av vännen Leif Linus. Olyckan ledde till ett är ett tragiskt dödsfall. Två äldre systrar bodde på höjden där det nu ska byggas. En dag i början på december 1951, råkade en av systrarna ramla och bryta benet.

Skathöjden i början på 1900-talet. Då var namnet Lilla Djupviken på hela området. På bilden personer i familjen Nyman.

Djupviken 1930. Till höger upp bland träden ligger Skathöjden

Hon fick sedan ligga utan hjälp i två dygn i den lilla stugan. Det var då en bra bit till närmaste grannar och hennes eventuella rop hjälp kunde inte höras. Systern var på grund av sjukdom helt oförmögen att ta hand om systern eller hjälpa henne.

Först efter två dagar kom en person till stugan för att gratulera en av systrarna på hennes namnsdag. Det var en dag för sent, men det dåliga vädret hade hindrat ett besök på ”rätt” dag.

Den olycksdrabbade systern hittades svårt medtagen liggande på golvet, medan den sjuka systern satt i en stol helt ur stånd att ta vård om sig själv och systern. Den skadade fördes omedelbart till Sjukstugan i Askersund, för vidare transport lasarettet i Örebro där hon avled senare. Den andra systern fördes till äldreboende i Askersund.

Det var den tråkiga berättelsen om Skathöjden, men trevligare berättelse från höjden är att vänta. Som när alla tomerna är sålda. För de blir de väl…

PS! Kommentera gärna.

  • Kommentarer(3)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Maria Carlsson tor, februari 28, 2013 22:25:28

Det är inte rätt Skathöjden som jag trodde. Det måste ha funnits ett Skathöjden till mot Laxå hållet. Det revs tydligen runt 1850. Om någon känner till var det legat så hör gärna av er till mig.

/Maria Carlsson

maria.carlsson@biologigrand.se

Skapad av Ove mån, februari 25, 2013 22:41:14

Jag är lite osäker på den lilla stugan du frågar efter. Men kanske någon annan som läser bloggen har svaret.

Ove

Skapad av Maria Carlsson mån, februari 25, 2013 22:16:01

Hej Ove!

Min farfars farfar Karl Viktor Persson var född i Skathöjden 1845. Kan det vara i den lilla stugan på din bild? I Kyrkboken för åren 1846-1850 står det att Skathöjden raserades. Därefter finns inte Skathöjden nämnd i efterkommande böcker. Det kanske fanns fler små stugor i närheten?

MVH/Maria Carlsson