Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Friends Arena

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 29, 2012 16:51:03

Klassiska Råsunda Fotbollsstadion invigds för 75 år sedan , 1937. Jag var inte med då av naturliga skäl. Men jag hade önskat det. Men när den nya Nationalarenan ”Friends Arena” invigdes i lördags missade jag inte tillfället. Var där med hela familjen, stor som liten. Vi tar upp en bänkrad numera. Barnbarnen ska ha något att berätta om för sina barn. Det var det året ”Friends Arena” i Solna invigdes ska det låta…

Invigningen och den nya arenan var en maffig upplevelse. Toppartiser avlöste varandra på de olika scenerna. Och det var en verkligt blandning. Regissören och filmaren Colin Nutley, hade sett till att det fanns något för alla. Det var egentligen bara Carola som fattades av artisteliten. Hon brukar vara med i sådana här sammanhang. Till och med Jussi Björlings paradnummer ”Till havs” fanns med på invigningen i Peter Matteis tolkning. Men det är svårt att nå upp till Jussis höjder.

Många tidningsskrivare var kritiska mot invigningsceremonin. Och särskilt då mot Tv-sändningen. Jag har upplevt bådadera och det är klart att det inte blir samma sak hemma i soffan som att vara på plats. Det är på plats med levande publik det händer saker.

Invigningen var helt befriad från tråkiga pompösa tal. Jag har varit med om många sådana som journalist och det räcker. Det fanns ett tjockt programblad där alla fakta fanns med. Mer behövs inte. Kronprinsessan Victoria höll ett mycket kort och föredömligt tal. I jämförelse med pappa kungens tal vid invigningen av friidrotts-VM i Göteborg för ett antal år sedan var det ändå ett mastodontal. Pappa förklarade kort att ”VM-tävlingarna är härmed invigda”.

Jo det är kronprinsessan Victoria som står där. En bit ifrån där jag satt.

Vid konserter tar den nya arenan 65 000 besökare och vid fotbollsmatcher 50 000. Det finns ett antal kommande stora evenemang i ”Friends Arena”. Bland annat SM-finalen i bandy i mars. Det kan vara skönt att slippa snöoväder som ibland har ställt till det för finallagen i bandy. Det är bara att hålla taket stängt.

Publiksiffran vid invigningen var 46 000. Så stora mängder kunde inte Stockholms kollektivtrafik hantera. Det blev rena trafikkaoset. Ni kan tänka själv hur det såg ut när så många personer skulle lämna arenan samtidigt. Just på den här punkten finns det en del jobb kvar att göra för ägarna av arenan. Det måste gå snabbare att ta sig till och ifrån arenan.

Från början var det meningen att namnet skulle vara Swedbank Arena, men det blev skarpa protester mot att ha ett firmanamn på en Nationalarena. Men i början på året insåg också namnsponsorn Swedbank att det inte skulle bli så bra, därför skänktes rättigheterna till Friends som verkar för att motverka mobbing i skolor och idrottsföreningar.

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller den nya arenan , förutom trafikproblemen. Ser fram mot att också följa en fotbollsmatch. Invigningsmatchen spelas den 14 november mellan Sverige och England.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(2)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av George Viktorson tis, maj 19, 2015 21:34:56

Det mäste ha varit en fantastisk upplevelese att närvara vid invigningen av den nya Sportarenan. Jag bodde I solna en tid på 50-talet, ganska nära den gamla Råsunda Stadion, och såg några fotbollsmatcher där. När jag var anställd vid LM Ericssons Kasssaregister AB, senare Svenska Dataregister. En början på min flyttning ut I världen

Skapad av KimBergqvist mån, oktober 29, 2012 20:09:01

Helt fantastiskt, inget fel på byggtekniken. Utvecklingen går verkligen framåt. Tidigare var globen nummer ett.