Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Belysning på Vattentornet-medborgarförslag

December 2012Skapad av Ove Danielsson tor, december 13, 2012 19:25:06

Bild från Vattentornet som jag plåtade för ett antal år sedan.

Vattentornet på Norra Bergen borde på något vis framhävas med en lämplig ljussättning under den mörka årstiden. Redan i dag är tegelstenstornet ett blickfång som höjer sig över staden, men det kunde bli ännu bättre med. Men lämplig energisnål belysning.

Det föreslår en medborgare i ett förslag till kommunen.

-Har ofta tänkt på att den byggnad som syns väl på långt håll och är en del av stadens siluett är det gamla Vattentornet. Men det ligger helt i mörker, skriver medborgaren.

-Jag är inflyttad från Stockholm och trivs utmärkt i den lilla kommunen. Det är en underbar sommarstad med vatten och många möjligheter till aktiviteter och njutning av olika slag. Vintervacker med snö och stämningsskapande e juldekorationer nu i juletid, berömmer medborgaren.

Bättre reklam för Askersund är svårt att få. Det är bara för kommunledningen att kopiera och klistra in i nästa reklamfolder. Och blir det belysning på Vattentornet så kan det inte bli så mycket bättre.

Det gick åt 170 000 tegel att mura upp det gamla vattentornet på norra höjden i Askersund. Vem som räknade stenarna låter jag vara osagt, men det står att läsa i gamla gulnade papper. Tornet som är 31 meter högt stod färdigt 1907. I dag används inte den praktfulla tegelbyggnaden.

Som journalist och fotograf har jag varit uppe i Vattentornet några gånger och fotograferat. Fick följa med Forsling upp i tornet. Han var ansvarig för vattnet i Askersund under en lång period. Problemet väl uppe var att få upp något fönster så att det gick att fotografera.

Ett annat minne från Vattentornet är lite mera udda och handlar om ett 1 april skämt. Dåvarande kommunalrådet Sven-Erik Franzén ställde gärna upp. Något som han sedan fick lida för. Folk trodde det var på riktigt. Året var 1978.

Tornet hade tagits ur bruk. Dåvarande kommunalrådet Sven-Erik Franzén ställde upp utan blinka. En trevlig man som var med på det mesta. Möjligen var Askersund för litet för honom som politiker med lite visioner. Vi enades om att Vattentornet skulle byggas om till bostäder, med en utsikt som skulle bli fantastisk. Sven-Erik följde med mej upp till tornet och pekade med hela handen upp mot tornet som brukligt på dåliga bilder.

Kommunalråder Franzén ställde alltid upp. Han hade visioner om Askersunds framtid. Något som inte gick hem hos alla.

Det flesta som läste skrattade åt skämtet. Men det fanns en del som hoppade på Sven-Erik, med en undran om det nu ”slagit över helt” för honom. Med facit i hand var vi inte helt fel ute 1978. I dag finns det diskussioner om hur tornet ska användas. Tyvärr får Sven-Erik var med att följa utvecklingen. Han avled för några år sedan. Men finns det en himmel som han kommit till, så ler han nog i dag.

PS! Kommentera gärna .Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(3)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Sten-Olov fre, december 14, 2012 22:07:28

Dagens GARV går till Fraxinus Excelsior...

Skapad av Fraxinus Excelsior tor, december 13, 2012 23:58:45

Beträffande f.d. kommunalrådet så är det väl just i jultider tomtarna skall lyftas fram!

Skapad av ME tor, december 13, 2012 23:20:09

Belysning på vattentornet. en av våra finaste stadsprofiler, en lysande idé. Dessutom en blygsam kostnad, bara att genomföra!