Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gravsmyckningsdag

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 31, 2013 17:05:56

Allhelgona har länge varit en stor gravsmyckningsdag i Sverige. Anhöriga hedrar sina nära och kära som dött med kransar och blomsterdekorationer. De flesta tänder också ljus.

På kyrkogårdarna inne i Askersund ser det lite annorlunda ut i år. Massor av gravstenar har ”säkrats” med ett band och några stolpar. Det finns en lag som säger att gravstenarna ska stoppa för ett tryck av 35 kilo. Alla stenarna är testade och då visade det sig att väldigt många inte klarade säkerhetsdragningen. Stenar som inte är högre än 30 centimeter undantas.Lagen kom till efter en tragisk dödsolycka där ett barn hamnade under en sten som ramlade omkull. Församlingarna i kommunen hanterar det hela lite olika. Det finns lite olika regler. Sköter en grav på södra kyrkgården som skulle åtgärdas. Och det är gjort. Mitt förslag var att lägga omkull stenen, men så kunde man inte göra i det kvarteret. På kyrkogården i Hammar går det däremot utmärkt. Är inte säker på att om man börjat med dragarbetet i Lerbäck ännu. Om inte så kommer det.

Det är kyrkopolitiska beslut som avgör hur gravvarna ska hanteras och hur det ska se ut på kyrkogårdarna. Även om det är mycket gamla beslut så kan förstås dagens politiker ändra på det. Precis som tiderna förändras.

Det kostar en del att justera gravstenarna och det finns ensamma personer som har många gravar att sköta. Ekonomiskt går det inte att klara utgifterna med en liten pension. I många falla kommer det att leda till att gravrätterna sägs upp och då kommer det se lite knepigt ut på kyrkogårdarna med ett stort antal tomma platser.

Församlingarna i landet hanterar säkerhetslagen lite olika. En del församlingar som är stadda i kassan står till och med för justeringskostnaderna. I dag har vaktmästarna fullt upp med att förklara läget för kyrkogårdsbesökarna. Och frågorna är många och det är inte vaktmästarna som hittat på det hela.

Säkert blir det stämningsfull på kyrkogårdarna i Askersund även i år, trots alla pinnar och band. När det mörknar syns bara gravljusen.

  • Kommentarer(3)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Tommy Callmyr fre, november 01, 2013 18:10:50

Hej Sten-Olov!
Tack för dina kloka ord i den här frågan.
Jag har kollat med en advokat och han säger samma sak som du. Om det uppkommer någon skada på stenen så skall kyrkan ersätta alla kostnader för denna skada. Tror inte att beslutsfattarna i församlingen har detta klart för sig Tyvärr
0734/149125 Tommy Callmyr

Skapad av Sten-Olov fre, november 01, 2013 09:25:18

Hej Ove/Tommy!
Ett synnerligen knepigt sätt att lösa problemet.
Självklart ska stödet vara på stenens baksida! Skaderisken på gravstenens polerade sida är överhängande. Och gravstenen är privat egendom. Kyrkan upplåter marken, men gravrättsinnehavaren äger stenen. Snudd på egenmäktigt förfarande.
Jag har jobbat som kyrkvaktmästare i 13-år och dubbat och förankrat stenar i mer än 10-år.
Jag har dubbat och förankrat tusentals gravstenar i Östergötland och Småland.
I vissa fall står kyrkan för kostnaden, ibland är kyrkan "bara" behjälplig med att finna ägaren, som då får stå för kostnaden.
Med den senaste tragiska olyckan i värmland i minne, så borde detta åtgärdas snarast.
Hör av er om ni vill ha hjälp så tar vi en diskusion.
070/3787193 Sten-Olov Eliasson

Skapad av Tommy Callmyr tor, oktober 31, 2013 21:55:35

Hej Ove!
Tack för att du bevakar vad som händer i vår lilla stad. Du är guld värd.
När jag fick se hur man utfört säkringen av gravstenarna så blev jag mycket förvånad och besviken. Det är en något udda gravsmyckning vi har det här året, som inte är av den vackrare typen. Det är ju en "skog av pinnar". Om jag fått utföra jobbet så hade jag monterat en stolpe dikt an på gravstenens baksida och sedan säkrat med bandet runt gravsten och stolpe. Den säkringen av gravstenen hade inte stört utseendet lika mycket som det gör nu. Tyvärr saknar beslutsfattare all inspiration för att göra något som är tilltalande och inte allt för iögonfallande. Eller tänker kyrkorådet ta ut en avgift till nästa år för säkring av gravstenar. Det måste kosta en hel del, tryckimp. virke, spik och band. Detta tyder på att vi får ha kvar denna utsmyckning ganska länge. Möjligen har de lärt sig till nästa gång hur problemet skall lösas på ett "vackrare" sätt: Om det nu finns några gravstenar kvar att säkra nästa år. En annan lösning kan ju vara att man bara tillåter liggande stenar eller stenar som ej går att tippa om kull, typ runda naturstenar.