Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Agneta Swidèn målade kulisserna i Åmmebergs Folkets hus

Februari 2014Skapad av Ove Danielsson ons, februari 12, 2014 23:35:28

Bloggen skriver jag den här gången för att hedra minnet av vännen och konstnären Agneta Swidèn- Sagersta. Hon avled för någon vecka sedan i en ålder av 88 år. Jag har gjort många reportage genom åren om Agneta och hennes konst. På så sätt lärde vi känna varandra lite mera på ett personligt plan också. Jag väljer att publicera delar av ett reportage om en kuliss i Åmmebergs Folkets hus. Den handlar om Agnetas mångsidighet som konstnär. Ett lite udda minne.

”Under årens lopp är det många som beundrat kulisserna på scenen i Åmmebergs Folkets hus. Det är ett vackert sommarlandskap, med björkar i grönska och en sommaräng i full prakt. Kvinnan bakom verket är konstnär Agneta Swidén, Sagersta. De flesta i Askersund kände henne och hennes konst. Men det är inte många som känner till att hon skapat kulisserna i Åmmeberg.

Kulisserna i Folkets hus var osignerade åtminstone fram till i början av 1990-talet, då Agneta fans på plats i Åmmeberg för att snygga upp sommarlandskapet på scenen. Då hade kulisserna hängt uppe i drygt 40 år. Agneta målade landskapet 1948.

”Jag var då 22 år. Pengarna för jobbet, 400 kronor, använde jag till en Englandsresa. Samtidigt med arbetet till Folkets hus i Åmmeberg, gjorde jag kulisser till hantverkarnas samlingssal i Askersund (nuvarande Folkets hus). Det arbetet fick jag 700 kronor för, men det var också lite större. Jag levde ett halvår i England för pengarna” berättade Agneta vid ett besök på Humlelyckan i Sagersta.

”Dåvarande ordföranden i Askersunds hantverksförening, fiskhandlare Arvidsson, ville ha några kor målade på kulisserna som föreningen beställt. Jag vägrade måla kor. De hade inte passat in i landskapsbilden. Kulisserna skulle vara ett svenskt sommarlandskap som skulle passa till olika teaterföreställningar. Hur hade det sett ut om jag målat in några kor”, undrar Agneta.

År 1948 arbetade Agneta på en firma i Stockholm, som tillverkade teaterdekor och kulisser till folkparksscener. Firman gick i konkurs, så Agneta bestämde sig för att flytta hem till Askersund. När hon kom hem kontaktade dåvarande ordföranden i Åmmbergs Folkets hus, Helge Sjölund, för arbetet i samlingslokalen. Fiskhandlare Arvidsson fick nys om beställningen och bad Agneta göra något liknande till hantverkslokalen i Askersund. Kan väl i sammanhanget också nämna att Helge Sjölund är pappa till Bengt Sjölund, som är en mycket aktiv man i Lerbäcks hembygdsförening.

”Jag fick låna gamla gymnastiksalen uppe vid Sofia Magdalena kyrka som ateljé. Rektor Anton Frendel gav mej lov. Det behövdes stora utrymmen för att måla kulisser. Jag fick spänna upp bomullsväven på golvet och sedan måla”, berättade Agneta för mej.

Efter kulisserna i Åmmeberg var det slut med sådant arbete för Agneta. Hon övergick då helt till sitt ”riktiga” konstnärskap. Jag var med och gjorde ett reportage när Agneta kom tillbaka till Åmmebergs Folkets hus i början på 1990-talet för att snygga upp sina målningar från 1948. Minns att hon var mycket glad över att kulisserna var sparade. Lite bedrövad var hon också över att hennes kulisser till samlingslokalen i Askersund var kastade”.

Från Sagersta
Från Sagersta
Hembygdsgården Askersund
Lusthuset i Hembygdsgården. Agneta har dekorerat huset invändigt.

I Askersunds rådhus hänger tavlor av Agneta, bland annat en målning från en marknadsdag i Askersund. Hennes målningar var alltid mycket detaljrika. På hennes konstverk upptäcker man nya saker hela tiden. Om jag inte tar fel hänger marknadstavlan i kommunalrådet Erikssons rum. Agneta var också mycket engagerad i hembygdsföreningens arbete. Bland annat dekorerade hon Lusthuset i Hembygdsgården invändigt.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1030